AVM de Stand Açma Maliyeti ve Gerekli Belgeler 2023

AVM de Stand Açma Maliyeti ve Gerekli Belgeler 2023

Günde binlerce hatta on binlerce ziyaretçisi olan bir alanda işinizi yapmak ister misiniz? Üstelik bu alana gelen kişilerin büyük bir bölümü doğrudan alışveriş yapmayı hedeflemektedir. Cevaplarınızı duyar gibiyiz. Çok yüksek bir ticari potansiyeli bulunan AVM’ler, farklı iş kollarına da olanak sağlamaktadır. AVM’de stand açmak da bunlardan biridir. Bayilik alabilir veya doğrudan kendi işinizi yürütebileceğiniz bir sistem kurabilirsiniz. Böylece satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer iş fikri konusunda herhangi bir sektör üzerinde yoğunlaşmadıysanız, AVM’de stand fikirleri konusunda araştırmalar yapmanızı tavsiye ediyoruz. Gümüş, çikolata, kahve, takı, parfüm ve daha birçok iş fikrini AVM’de stand açarak hayata geçirebilirsiniz.

Bununla birlikte AVM’ler de yapılan satış fiyatları, diğer pazar yerlerine oranla daha yüksek etikete sahiptirler. Böylece elde edeceğiniz kâr da daha fazla olacaktır. Eğer turistlerin yoğun olarak bulunduğu şehirlerden birinde yaşıyorsanız ve AVM’de stand açmayı düşünüyorsanız, fazlasıyla maddi gelir elde etme şansınızın bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca birçok avantajdan da yararlanabilirsiniz. AVM’de stand açmak, AVM’de stand açma maliyeti, AVM’de stand açmak ne kadar, AVM’de stand kiraları, AVM’de stand için gerekli belgeler ve diğer püf noktalara dair birçok kritik bilgiye bu içeriğimizde erişebileceksiniz.


AVM’de Stand Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ticari bir aktivite gerçekleştireceğinizden dolayı muhakkak bir vergi levhasına sahip olmanız gerekmektedir. Bu anlamda şirketinizi kurduktan sonra çalışmalarınıza başlangıç verebilirsiniz. Şahıs veya limited şirket kurabilirsiniz. Akabinde bazı izin belgelerini almanız gerekmektedir. İlk olarak yapmanız gereken ilgili AVM’nin yönetimi ile detayları konuşup, onların sizden neler talep ettiğini not almalısınız. Buna istinaden gereklilikleri yerine getirip faaliyete başlamak için çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Belediyeden de çalışma izin ve ruhsatınızı almanız gerekmektedir. Esnaf ve sanatkarlar odasından da oda kayıt işlemlerini tamamlamalısınız.

AVM’de stand açarak işinizi yürütmek istediğinizden dolayı bir diğer ve en önemli gereklilik, standın satın alınmasıdır. Aynı zamanda standı kendiniz yaptırmak yerine kiralama yoluna da başvurabilirsiniz. Bu durum tamamen sizin sunacağınız iş fikrine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bir dipnot olarak belirtmemiz gerekirse; gıda alanında satışlarınız olacak ise alacağınız izinlerin teferruatı da artmaktadır. Bununla birlikte yönetmelikleri iyi bir şekilde değerlendirerek standınızın da işbaşı yapabilirsiniz.

Vergi kaydı için gerekli belgeler: İmza sirküleri, kimlik kartı, fotoğraf, ikametgah belgesi, kira sözleşmesi, işe başlama formu

Oda kayıt için gerekli belgeler: İmza sirküleri, fotoğraf, vergi levhası, kimlik kartı

Çalışma izin ve ruhsatı için gerekli belgeler: Vergi levhası, kimlik kartı, oda kayıt belgesi, imza sirküleri, kira sözleşmesi, sicil gazetesi, ikametgah belgesi, itfaiye raporu ve diğer belgeler


AVM’de Stand Açma Maliyeti 2022

Yüksek getirisi olabilecek bir alanda çalışmalarınıza başlamak üzeresiniz. Ancak başlangıç safhasında belirli giderlerinizin olacağını unutmayın. İlk olarak AVM yönetimi ile kira konusunda anlaşmaya varmalısınız. Metrekare cinsinden belirli bir alanı size kiralayabilirler. Şunu da unutmamak gerekir ki, eğer iş fikriniz AVM yönetimi tarafından kabul görmezse hiçbir şekilde alan kiralamanız mümkün olmayacaktır. İnsanlar sıradanlığı sevmezler. Farklı hizmetler ve ürünler görmeyi tercih ederler.

Bir diğer önemli husus da, AVM’nin her katının farklı bir kira bedeline sahip olduğudur. Takdir edersiniz ki, giriş katı insanların en yoğun olarak bulunduğu bölgedir. Dolayısıyla bu katın kirası çok daha fazla olacaktır. İnsan kalabalığına ve belirlenecek konuma göre kira fiyatları değişkenlik gösterecektir. AVM’de stand kiraları, büyükşehirlerde metrekare fiyatı 10.000 dolara hatta daha üst seviyesine değin çıkmaktadır. Ortalama olarak ele almak gerekirse metrekare fiyatını 500 TL ila 2.000 TL arasında kiralayabilirsiniz. Yani 10 metrekarelik bir alanın aylık kirası optimum seviyede, 5.000 TL ile 20.000 TL arasında olacaktır.

Bununla birlikte eğer aynı katta hatta aynı AVM’de sizin yapacağınız iş ile aynı standda başka bir işletme mevcutsa sizin stand açmanıza izin verilmez. Aynı durum sizin için de geçerlidir. Eğer standınız varken, aynı sektörden başka bir rakibiniz gelmek isterse onlara da onay çıkmaz. Bunun sebebi, AVM’lerin bünyesinde barındırdığı markaları korumak ve haksız rekabete maruz kalmasını istemediklerinden dolayıdır.

Tüm bunlarla beraber standınızı satın almayı planlıyorsanız, bunu tasarlayan bazı firmalar vardır. Örneğin, 10 metrekarelik bir stand yaptıracaksınız. Bunun fiyat etiketi de metrekare cinsinden değerlendirilmektedir. 1 metrekare bazından fiyatı ise 7.000 TL ila 10.000 TL arasında değişmektedir. 10 metrekarelik yaptıracağınız stand için 70.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekmektedir. Bu fiyatlar bulunduğunuz şehirlere ve kaliteye göre +- 2.000 TL fark edebilmektedir.

Standınızı tamamladınız, AVM’de alanınızı da kiraladınız… Eğer bir de çalışanınız olacaksa onun da masraflarını hesaplamalısınız. Bir stand çalışanın aylık maliyeti, 5.000 TL civarındadır. Totalde AVM’de stand açmak için ilk aşamada 125.000 TL’lik bir sermaye gerekmektedir.

AVM’de Stand Açmak ve AVM’de Stand Fikirleri

Gerekli izin ve prosedürleri tamamladıktan sonra standınızı açabilirsiniz. Ancak halen bilmeniz gereken bazı ciddi bilgiler vardır. Her işte olduğu gibi burada halkla ilişkiler büyük önem arz etmektedir. Biliyorsunuz ki AVM’ler, doğrudan halkın ziyaret ettiği yapılardır. Bu anlamda farklı bir yapıda olmanız sizi diğerlerinden ayırt edecektir. Dikkatleri üzerinize çekmek ve satışlarınızı arttırmak istiyorsanız kreatif bakış açıları edinmeniz gerekmektedir. Böylece potansiyel müşteri kitlesine dokunmayı başarabilirsiniz. Gümüş ürünleri satan bir standınız olabilir. Sizi farklı kılan ya da farklı kılacak olan nedir? Bunu bir düşünmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bazı ipucu mahiyetinde tavsiyeler verebiliriz. Stand tabelanızın tasarımından, afişlerinize değin estetik bir tasarıma yer verebilirsiniz. Bununla birlikte çok büyük boyutlarda, yüzük vb. şeklinde uçan balonları standınıza entegre edebilirsiniz. Kendi sektörünüze uygun fikirlerle uygulamaya koyulabilirsiniz.

Standınızı açtıktan sonra kendiniz mi burada çalışacaksınız yoksa bir çalışan mı tutacaksınız? Eğer kendiniz çalışmayı planlıyorsanız, günde yaklaşık 12 saat boyunca işinizin başında olmanız gerekmektedir. Bu saat aralıkları genellikle saat 10.00 ila 22.00 arasındadır. Eğer bir çalışan standınız ile ilgilenecekse belirli aralıklara durumu kontrol etmek üzere teftişe çıkmanız gerekmektedir. Böylece günlük veya haftalık olmak üzere raporlarınızı hazırlayabilir ve analizlerinizi yapabilirsiniz. AVM’lerde stand açmanın bir diğer avantajı da, güvenlik probleminin olmamasıdır. Kendinize özgü bir dükkanınız olursa, bunun güvenliğini sağlamak ve gerekli tedbirleri almak ile ayrıca uğraşmanız gerekmektedir. AVM’lerde böyle bir durum ile ilgilenmenize gerek yoktur. Her şey sistematik bir şekilde ilerlemektedir. Dolayısıyla güvenlik kaygısı yaşamazsınız. Bununla birlikte AVM’lere insanlar sıklıkla geldikleri için genel itibari ile kalabalık alanlardan oluşmaktadır. Buna istinaden standınızla ilgili tadilat, bakım, onarım vb. gibi çalışmalarınızı gün içerisinde yapmanıza izin verilmemektedir. Bu gibi işlemlerinizi gece saat 22.00’dan sonra ve sabah 10.00’dan öncesine kadar tamamlamanız gerekir.

Standınızın hangi katta ve konumda olduğu da satışlarınızı doğrudan etkileyebilecek unsurlardan birisidir. Eğer gıda sektöründe iseniz genellikle yemek katı olarak planlanan son katlarda bulunmanız doğru bir tercih olacaktır. Keza yönetim kurulu, size muhtemelen bu katı önerecektir.

AVM’de Stand Açmak Kârlı Mıdır?

Bu sorunun cevabını tahmin edebilirsiniz. Daha öncesinde dışarıda gördüğünüz bir ürünün aynısını AVM’de gördüğünüz oldu mu? Yanıtlarınız ‘evet’ ise aradaki fiyat farkını yorumlar kısmından yazabilir misiniz? Genellikle AVM standlarındaki ürünler toptan fiyatının çok üzerinde satışa sunulmaktadır. Bu kâr oranı, %100’den %1.000’e kadar çıkabilmektedir. Düşünebiliyor musunuz? Hatta İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerin metropol AVM’lerinin standlarının günlük net kârları (ortalama) 20.000 TL’yi bile bulabilmektedir. Bu şehirlerin haricindeki herhangi bir şehirde de benzer durumlar söz konusudur. Günlük net kazancınızı 1.000 TL ve üzerinde tutabilirsiniz. Aylık hesaba döktüğünüzde ise vergiler vb. düşmeden 30.000 TL kazanç sağlayabilirsiniz.

Bu anlamda açacağınız standın işlevi ve bulunduğunuz sektör elbette ki çok önemlidir. Sıradanlıktan çıkıp, farklı şeyler denemeniz size kazanç getirecektir. Tabii ki bu farklılığın Pazar analizini ve insanlar üzerindeki olası etkilerini daha öncesinde hesaba katıp, analizlerini yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde risk oranınızı yükseltmiş olursunuz. Tüm bunları bir yana bıraktığımızda AVM’de stand açmanın gerçekten yüksek kâr getiren bir iş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu konudaki görüş ve fikirlerinizi yorumlarda belirtiniz. Siz işinizi AVM’de bir stand açarak icra etmek ister miydiniz?

DÄ°ÄžER BLOG / DUYURU